countryside wineyard

Makedonia har de siste årene blitt anbefalt som mat og reisemål, og er veldig lett tilgjengelig fra de fleste land i Europa. Det lille landet, som tidligere var en del av Jugoslavia, ble omtalt i magasinet Food & Travel, Lonely Planet og CNN, og er verdt et besøk. Landet er allerede populært blant ryggsekkturister og de som er ute på eventyr, men det har mye mer å tilby, spesielt til de som elsker mat og vin.

Mye kan skrives og sies om det tradisjonelle makedonske kjøkkenet – det kombinerer det beste fra smakene på Balkan og rundt Middelhavet, men hva med å ta et glass ekte makedonsk vin? Et besøk til Makedonia vil ikke være komplett uten et besøk hos minst én vingård.

Makedonias vitikulturelle historie strekker seg helt tilbake til det 13. århundre f.Kr. – fra Aleksander den stores tid og frem til romerne og tyrkerne hersket. Ettersom de fleste hverken har smakt eller sett vin fra Makedonia, er det få som er klar over at landet har rike tradisjoner innen vinproduksjon og -forbruk. På landets vinmarker dyrkes det mange lokale druesorter.

I våre dager finnes det rundt 80 vingårder i Makedonia, og Tikvesh (også skrevet som Tikveš) er en av de mest populære navnene i vinbransjen. Sletten Tikvesh regnes som selve hjertet av den makedoniske vinproduksjonen. Tikvesh Winery er en velkjent vingård med samme navn som sletten. De har produsert førsteklasses makedonisk vin i mer enn 125 år. På slutten av 1970-tallet ble Tikvesh den største vingården i den sørøstlige delen av Europa, og i 2008 ble det ved Wine Innovation Forum i Paris, anerkjent som en av de 30 mest innovative vinmerker.

I henhold til Svetozar Janevski, BoD leder av vingården, er vin langt mer enn bare et produkt som skal konsumeres: «Hver vin forteller en historie om jordsmonnet, solen og vinden – om landet der vinen kommer fra. Vin er en historie som forteller om energien til de som var med og produserte den. Tikveš Winery har fortalt Makedonias histories om et vinproduserende land siden 1885.» (Tikves.com.mk).

Også vingården Popova Kula har en historie å fortelle. Stanushina (eller Stanušina), en lokal makedonisk druesort som også har fått kallenavnet “Den makedoniske jenten”, blir ansett som en av verdens eldste druetyper. Takket være Popova Kula har den blitt reddet fra utryddelse. Vingården klarte å gjenintrodusere druetypen i regionen, og gjøre den kjent for verdens vineksperter. I dag er Popova Kula den eneste produsenten av Stanushina rødvin og rosévin.

Temjanika, Rkaciteli, Zilavka og Prokupec er andre typiske druesorter fra Makedonia. I tillegg kommer to andre svært populære sorter som dyrkes over hele landet. Dette er Vranec (rød) og Smederevka (hvit).

For alle de som ønsker å utforske vinens magi har vingårdene i Makedonia laget et rikt utvalg av vinturer og vinsmakinger i steinkjellerne og på fine restauranter. Vi kan nevne noen få: Traikovsky Wines & Spirits (Traikovsky.com.mk), Stobi Winery (Stobiwinery.mk) og Bovin Winery (Bovin.com.mk). Noen av disse har også plass til firmaarrangementer for opptil 200 gjester.

Vinkjennere burde ikke gå glipp av vinfestivalen i Skopje mens de er i Makedonia. Denne internasjonale begivenheten har som mål å fremme landets lange tradisjoner innen vinproduksjon, og avholdes tidlig på høsten hvert år. Den nye Vinski Festval, som tidligere het Vino-Skop, finner sted i september – oktober, under innhøstingen av druene.

Vinbransjen i Makedonia er i stadig vekst, og i fremtiden vil vin fra landet dukke opp utenfor landets grenser. Selv om prisen er en stor årsak til vinens nåværende popularitet, vil vingårdene snart bli kjente for sin høye kvalitet. Med sin rike vitikulturelle historie og den økende internasjonale anerkjennelsen for landets finere vin, er Makedonia en uutforsket juvel på Balkan. Et sted hvor den gamle og den nye vinverden møtes.