countryside wineyard

Makedonien har under de senaste åren rekommenderats för både sin mat och som resmål, landet är väldigt lättillgängligt från de flesta länderna i Europa. Det lilla före detta jugoslaviska landet presenterades i magasinet Food & Travel, Lonely Planet och CNN och är värt ett besök. Landet är redan populärt bland backpackers och äventyrsresenärer, men det har mycket mer än det att erbjuda, särskilt för foodies och vinälskare.

Mycket kan skrivas och sägas om det traditionella makedonska köket - det kombinerar det bästa av Balkan och Medelhavets smakar, men vad sägs om ett glas äkta makedonskt vin? Inget besök i Makedonien skulle vara komplett utan att besöka minst en vingård.

Makedoniens vinodlingshistoria går så långt tillbaka som 1300-talet f.Kr. - från Alexander den Stores tid fram till då romarna och turkarna härskade. Eftersom de flesta aldrig har smakat eller ens sett ett makedonskt vin är få medvetna om att landet har rika traditioner när det kommer till vinproduktion och konsumtion, med många inhemska druvsorter som odlas på sina vingårdar.

Numera finns det cirka 80 vingårdar i Makedonien och ett av de mest populära namnen inom vinindustrin är Tikvesh (även skrivet Tikveš). Tikveshs slätt betraktas som hjärtat för vinproduktionen i Makedonien. En välkänd vingård med samma namn - Tikvesh Winery, har tillverkat och lagrat makedonska premium vin i över 125 år. I slutet av 70-talet blev Tikvesh den största vingården i sydöstra Europa, och år 2008 nämndes den bland världens 30 mest innovativa vinmärken på Wine Innovation Forum i Paris.

Enligt Svetozar Janevski, BoD Ordförande för vingården, är vin mer än bara en produkt att konsumera: "Varje vin berättar en historia om jorden, solen och vinden - om sitt ursprungsland. Vin är en historia som ger energi till de personer som är involverade i skapandet. Tikveš Winery har berättat Makedoniens historia som ett vinproducerande land sedan 1885.” (Tikves.com.mk).

Popova Kulas vinodling har också en historia att berätta. Stanushina (eller Stanušina) - en inhemsk makedonisk sort, även kallad "makedonsk tjej", betraktas som en av de äldsta druvorna i världen och har räddats från utrotning tack vare Popova Kula. Vingården lyckades återinföra druvsorten till regionen och gjorde den känd för världens vinexperter. Idag är Popova Kula den enda producenten av Stanushina Rödvin och Rosé.

Några av de andra typiska makedoniska druvorna är Temjanika, Rkaciteli, Zilavka och Prokupec, och de två stora sorterna som odlas i landet är den allmänt populära Vranec (röd) och Smederevka (vit).

För dem som vill utforska vinvärldens magi har makedonska vingårdar förberett ett rikt utbud av vinrundturer och provsmakning i sina steniga källare och fina restauranger. För att nämna några stycken: Traikovsky Wines & Spirits (Traikovsky.com.mk), Stobi Winery (Stobiwinery.mk), Bovin Winery (Bovin.com.mk). Några av anläggningarna kan till och med vara värd för ett företagsevenemang med kapacitet på 200 gäster.

Vinkännare bör inte missa Skopje Wine Festival om de är i Makedonien. Det internationella evenemanget syftar till att främja den gamla traditionen av vinproduktion i landet och hålls årligen i början av hösten. Fram till nyligen känd som Vino-Skop äger den nya Vinski Festval rum i september-oktober, när druvan skördas.

Makedoniens vinindustri växer stadigt och fler och fler makedonska kommer att ses utanför landets gränser i framtiden. Trots att dess nuvarande attraktion kommer att fortsätta att till stor del vara dess pris, är vingårdarna ännu inte kända för sin högkvalitativa produktion. Med sin rika vinodlingshistoria och växande internationellt erkännande för sina finaste märken är det lilla södra landet en oupptäckt juvel på Balkan, en plats där den Gamla och den Nya Världen av vin möts.